Nee, dit hoeft niet per sé. Wel als je beroepsdanser zou willen worden, maar niet als je het gewoon als amateur voor je plezier doet. Meestal word je van ballet wel wat leniger omdat je telkens oefeningen doet die je spieren heel rustig en geleidelijk wat langer maken.
Dit mag pas als je ongeveer 11 jaar bent en voldoende sterke enkels hebt. Ook moet je in staat zijn alle oefeningen zonder evenwicht te verliezen op de bal van de voet te kunnen uitvoeren. Ook moeten je knieën en je rug sterk zijn, want spitzentechniek vergt niet alleen heel veel kracht van je enkels, maar ook van je knieën en rug.
Nee, beslist niet, mits je goed les krijgt en alle oefeningen goed uitvoert. Wanneer aan die eisen wordt voldaan is ballet zelfs heel goed voor je lichaam. Je wordt leniger, krijgt een mooie houding, een eventuele holle rug of platvoeten worden aanzienlijk verbeterd en de conditie gaat met sprongen vooruit.
Dat hangt er helemaal vanaf wat je wilt. Als je danser(es) wilt worden, moet je liefst zo vroeg mogelijk beginnen met een zo gericht mogelijke opleiding ( met 8 jaar), maar als je het voor je plezier en hobby wilt doen, is iedere leeftijd goed.
Ja, maar dit is eigenlijk veel gemakkelijker dan je misschien zou denken. Want je leert natuurlijk niet alle passen tegelijk in één les. Dit gaat heel geleidelijk en door de herhaling ga je eigenlijk automatisch in je opnemen welke naam bij welke beweging hoort.
Behalve dat het vreselijk lastig is tijdens het dansen, staat het ook heel slordig, want je zult begrijpen dat je alle oefeningen en dansen niet kunt doen terwijl je stilstaat en je haren raken dus in de war. Behalve dat hangt dan ook alles voor je ogen zodat je, vooral bij draaien, uit je evenwicht kunt raken. Een opgestoken vlecht staat heel mooi, blijft mooi zitten en je hebt nergens last van tijdens het dansen.
Ja, er zijn heel veel verschillende boeken over ballet. Er zijn voor heel jonge leerlingen, maar ook voor wat oudere en zelfs voor beroepsdansers en dansdocenten. Als je ze allemaal zou lezen zou je ontdekken dat er best nog wat verschil bestaat tussen de lesmethoden en balletstijlen, ook al gaan ze allemaal over klassiek ballet. Dat komt omdat er in de loop van de eeuwen verschillende scholen zijn ontstaan in verschillende landen. Maar ook al zijn er wat verschillen, eigenlijk komen ze toch allemaal op hetzelfde neer, al worden bepaalde bewegingen en posities iets anders genoemd of uitgevoerd.
Net zo lang als je het fijn vindt om te doen, tenminste, als je het voor je hobby doet wél. Wanneer je beroepsdanser(es) bent is het vaak zo dat je moet stoppen als je zo,n jaar of vijfendertig bent, maar dit is niet altijd het geval. Hoe beter je bent opgeleid en hoe jonger je bent begonnen, hoe langer je door kunt gaan in het vak.
Als je talent hebt kun je auditie doen aan een van de dansacademies in ons land. Als je die audities haalt en door de streng medische keuring komt, word je toegelaten tot de vooropleiding.
Als je dat echt wilt worden, moet je heel slank, niet te groot, heel lenig, heel muzikaal, heel erg gezond en heel erg sterk zijn. Verder moet je lichaam geschikt zijn voor de klassiek techniek, dat wil zeggen dat je vanuit de heupen heel goed moet kunnen uitdraaien en geschikte voeten moet hebben voor spitzen. De opleiding voor danser(es) is heel erg zwaar en het beroep van danser(es) ook. Van alle duizend kinderen die jaarlijks auditie doen bij de dansacademies worden er maar zo´n honderd aangenomen. Maar gelukkig heb je al die dingen niet nodig als je voor je plezier en hobby doet!